Εξυγίανση από ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί/έντομα αόρατοι στο γυμνό μάτι και ανήκουν στην τάξη των Αραχνοειδών. Δεν είναι αιμομυζητικά και δεν τσιμπούν. Βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι, στην σκόνη, στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, κ.α. καθώς εισχωρούν λόγω της ατμοσφαιρικής σκόνης και μεταφέρονται από χώρο σε χώρο με τα ρούχα.

Τα στρώματα και τα μαξιλάρια προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη τους. Το 90 % – 100% των ακάρεων ζουν μέσα στο στρώμα μας. Από τον πρώτο μήνα χρήσης του ένα στρώμα φιλοξενεί παραπάνω από 15.000 ακάρεα , σε 4 μήνες 500.000 και σε 12 μήνες πάνω από 1.500.000! Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και οι τρίχες που πέφτουν από τον άνθρωπο αποτελούν την κύρια πηγή τροφής τους, ενώ η ανάπτυξη του πληθυσμού τους εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου και την σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους.

Τέλος, περίπου το 10% του πληθυσμού εμφανίζει αλλεργίες στα ακάρεα και κυρίως στα περιττώματα αυτών τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνουν σοβαρές παθήσεις όπως το άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα κ.α.

Με τον όρο εξυγίανση αναφερόμαστε στον οικολογικό Βιο-καθαρισμό των στρωμάτων ή καναπέδων από τα αλλεργιογόνα ακάρεα. Για την εφαρμογή χρησιμοποιείται το Σύστημα Καθαρισμού με Φίλτρο HEPPA, το σύστημα Θερμικής Καταπολέμησης Ξηρού Ατμού και η λάμπα UVC και  για την καταπολέμηση και εξάλειψη των αλλεργιογόνων ακάρεων.

 

Μέθοδοι αντιμετώπισης

Χρήση ειδικού μηχανήματος εξυγίανσης με σύστημα φίλτρων HEPPA 11

Χρησιμοποιείται από τους άρτια εκπαιδευμένους τεχνικούς της Βιολογικής το ειδικό μηχάνημα εξυγίανσης με σύστημα φίλτρων HEPPA 11. Πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο διαθέτει υψηλή αναρρόφηση και δημιουργεί ισχυρή δόνηση και στροβιλισμό καθώς περνά πάνω από την επιφάνεια (στρώμα, καναπές, κ.α.) αφαιρώντας και αιχμαλωτίζοντας τα ακάρεα και τα περιττώματα αυτών, χωρίς να τα ανακυκλώνει πίσω στο χώρο.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει την δυνατότητα να αφαιρεί από κάθε επιφάνεια τα ακάρεα και τα περιττώματα αυτών ακόμη και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία φτάνοντας σε βάθος έως 30cm.

Για την εφαρμογή θα πρέπει να γνωρίζουμε τα χρόνια χρήσης του στρώματος ή του καναπέ, διότι το μηχάνημα πρέπει να παραμείνει συγκεκριμένο χρόνο πάνω σε κάθε επιφάνεια.

Θερμική Καταπολέμηση Ξηρού Ατμού (eradicator-disinfector)

Πρόκειται για μια απολύτως οικολογική μέθοδο απολύμανσης, χωρίς την χρήση χημικών σκευασμάτων, υψηλής αποτελεσματικότητας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε κατοικίες, ξενοδοχεία, ιατρεία, λεωφορεία, χώρους εστίασης, παιδικούς σταθμούς, κ.α. και ενδείκνυται για όλα τα είδη των επιφανειών και υφασμάτων, ακόμη και για τα στρώματα.

Για την συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιείται ειδική φορητή γεννήτρια ξηρού ατμού η οποία παράγει ροή ατμού στους 180°C εξαλείφοντας παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιοί, μικρόβια, μύκητες, ακάρεα, κ.α.) προκαλώντας τους θερμικό σοκ.
Ο ατμός εισχωρεί σε σχισμές, ρωγμές, πτυχές στρωμάτων και καναπέδων και σε δυσπρόσιτα σημεία.

Ταυτόχρονα με τον ατμό χρησιμοποιείται αλκοόλη η οποία απολυμαίνει τις επιφάνειες.

Χρήση ειδικής λάμπας ακτινοβολίας UVC

Eφαρμόζεται η ειδική λάμπα ακτινοβολίας UVC με την οποία φωτίζεται όλη η επιφάνεια (του στρώματος, του καναπέ, κ.α.)

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση του μικροβιακού φορτίου ενώ παράλληλα καθυστερεί την ανάπτυξη και αναπαραγωγή του πληθυσμού των ακάρεων και άλλων επιβλαβών μικροοργανισμών.

Η λάμπα ακτινοβολίας UVC μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τις υφασμάτινες επιφάνειες (στρώματα, ταπετσαρίες, σαλόνια, κ.α.) καθώς δεν προκαλεί κανενός είδους βλάβη.

Μετά την εφαρμογή τα στρώματα, οι καναπέδες, κ.α. είναι έτοιμα προς χρήση.

Πληροφορία

Μετά την εφαρμογή τα στρώματα είναι έτοιμα προς χρήση. Η εξυγίανση των στρωμάτων είναι απαραίτητη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο καθώς τα σύγχρονα στρώματα είναι πολυσύνθετα και ο καθαρισμός τους με φυσικά μέσα (ήλιος π.χ.) δεν είναι εύκολος. Για την εξυγίανση των στρωμάτων, το συνεργείο μας μεταβαίνει στον χώρο του ενδιαφερόμενου πελάτη ενώ για την εφαρμογή θα πρέπει να γνωρίζουμε τα χρόνια χρήσης του στρώματος διότι το μηχάνημα πρέπει να παραμείνει συγκεκριμένο χρόνο πάνω στο κάθε στρώμα.